Væk med “neger” begrebet

Væk med “neger” begrebet

Kære alle,
Jeg er en af dem, der synes, at det er godt, at Gyldendal redigerer i Halfdan Rasmussens digtsamling. Digtene skal tale til nutidens yngre publikum, dvs små børn. Det er den primære årsag til, at jeg synes godt om de to nye udgivelser: 1 med alle digtene og 1 uden de 8, der kan tolkes racistisk. Og ja, ordet neger kan læses racistisk og have slemme følger, hvis vi tillader den slags sprogbrug- og særligt oplæser dem som en selvfølgelighed for små børn. Og det er der skrevet mange bøger om (Fx “White Innocence” af Wekker). Men her er de åbenlyse begrundelser:
– Fordi det er nedsættende i sit udgangspunkt.
– Fordi det blev brugt da sorte var slaver
– Fordi de sorte og farvede mennesker i dag frasiger sig denne labeling af dem, (ja – også selvom det er ment “positivt”)
– Fordi det er politisk betændt og nedladende
– Fordi vi ikke læser digte op for 0-4 årige, hvor nedladende betegnelser om hvide er en selvfølgelighed
(Nedladende ord bliver nærmest kun brugt om ikke hvide – fx perkere eller negere)
– Fordi man skal tage historien alvorligt og de mennesker, dette omhandler alvorligt.
– Fordi begreber og deres betydninger ændrer sig – det samme gælder dette, der i sit udgangspunkt hos Halfdan Rasmussen var tænkt positivt

Vi må konstatere, at der fortsat er mange, der ikke er bevidste om deres sprogbrug i samfundet
Neger har historisk været nedsættende og brugt på slaver, og der skal det begreb parkeres uanset hvad vi/I hvide har oplevet med digtene som børn. Vi må lige ud over vores egen barndomsoplæsning og komme ud af den hvide uskyldighed! Der er solid forskning på området, der viser, hvordan hvide bruger denne hvide uskyldige tilgang: ‘det er ikke ment nedsættende…. men ‘ (‘Visible Identity’ Alcoff- kan anbefales)
Derfor er den sidste åbenlyse grund, men nok den vigtigste her:
– Fordi forskning viser (fx står der om dette i Phillip Nel´s “Was the cat in the hat black”), at børn helt ned til 3 års alderen udvikler fordomme og racisme. Det er noget den politiske og samfundsmæssige debat i dag er vidne om med de florerende racistiske udtalelser, der pakkes ind i ytringsfrihedens ret til at sige, hvad man vil.

Børn gentager det, de hører. Og disse rim og remser er tænkt til de helt små. Desuden har Gyldendal ikke censureret dem, men redigeret i en udgave. Så man har mulighed for at købe begge. Det gør jeg så, for jeg vil læse dem med forskellige briller til forskellige publikummer.

Mvh Nadia

 

Leave a comment

Name
E-mail
Website
Comment